Avio karte Podgorica Split, Dioklecijanov grad na Jadranu

AVIO KARTA PODGORICA – SPLIT

“Ti mož’ govorit’ kontra mene i kontra cilog svita, al’ neću da čujem ništa, ništa kontra Splita” pevao je pokojni Dino Dvornik. I zaista, niko ništa i ne može da prigovori ovom gradu koji ima sve: more, sunce, divne građevine, odlične restorane… Grad nastao u III veku, mnogo je sačuvao od svoje najranije prošlosti i danas se time diči, a na turističku svetsku mapu je dospeo u vreme kada su se ucrtavale prve “top” destinacije Mediterana. Avio karta Beograd – Split ukoliko se rezerviše na vreme, može da se kupi po vrlo povoljnoj ceni, što je argument više da odputujete u ovaj dalmatinski grad.

PUTOVANJE U SPLIT

Riva, šetalište na primorju u Splitu, proteže se dužinom starog grada i jedna je od najboljih u Evropi. U ovo ćete se najbolje uveriti sa stolice na balkonu ST Riva kafea, jer pogled na šetalište, luku i  ostrva preko puta zaista su veličanstveni. Nije ni čudo što je rimski imperator Dioklecijan izabrao ovo mesto u kako bi izgradio svoju raskošnu palatu davne 295. godine. Danas, uprkos vekovima dodavanja, palata ostaje simbol starog grada Splita; jedinstvena kombinacija arhitekture u lavirintu uskih ulica.

Prvi utisci o Dioklecijanovom svetu ubrzano se suprotstavljaju sjajnoj modernoj aveniji. Uđite u mračne i podrume nekadašnje palate, pristupite im preko Bronzane kapije koja vodi od Rive. Istražite ogromne, lavirintne dvorane koje su nekad koristile za vino i masline. Kada izađete odatle, naći ćete se u sunčanom kolonijalizovanom Peristilu, nekadašnjem centralnom dvorištu palate. Sve glavne znamenitosti starog grada su kratke šetnje od ovog prekrasnog trga. Prođite kroz rezbarena hrastova vrata u katedralu Svetog Domnika iz XIII veka, i zapitajte se šta bi Dioklecijan, ozloglašeni neprijatelj hrišćana, napravio od ovog mesta božanstva, s obzirom da je tu u početku bio njegov mauzolej. Krvožederni car je verovao da je Jupiterova reinkarnacija, te je u skladu sa tim i izgradio veličanstven hram, posvećen ovom rimskom božanstvu.

Zadržite se na Narodnom trgu, da upijete atmosferu grada, a potom prođite kroz Zlatnu kapiju, nekadašnjem najvažnijem ulazu u grad. Na putu ćete proći pokraj impresivne gatske palate i jedne od najmanjih crkava na svetu, crkvi Svetog Martina staru šest vekova, izgrađenu u stražarskom prolazu iznad kapije. Pre nešto više od 1.700 godina, kroz Zlatnu kapiju, Dioklecijan je navodno ušao u svoj dom po prvi put. Danas je tu izvanredna statua hrvatskog episkopa Grgura Ninskog iz X veka .

Ukoliko Vas put nanese tokom leta u Split, možete se opustiti i uživati u Jadranu na gradskoj plaži Bačvice ili dodatno obogatiti svoje putovanje u Split izletom na predivni Hvar, zadivljujući Mljet ili pak otići u Bol na Braču i kupati se na Zlatnom ratu, najfotografisanoj plaži Hrvatske.

“Poleti, galebe, poleti

od svih daljina dalje, dalje

na sva ta mora gdje god sletiš

ti reci da te srce šalje

Cili je Split rascvala grana

sunčani lipi cvit Mediterana”

(Oliver Dragojević)

AVIO KARTA PODGORICA – SPLIT

Avio karta PODGORICA – Split se isplati samo ako uzimate od avioprevoznika Airserbia, jer to je jedina varijanta avio karte sa direktnim letom. Ako na to dodam da avio karta Podgorica – Split košta oko 120 eura, sigurno će Vas ponuda privući… Avio kartu Podgorica – Split sa uslugom direktnog leta možete uzeti ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom. Ukoliko sami pretražujete ponude za avio kartu Podgorica – Split, oznaka aerodroma je SPU.

Zračna luka Split jedan je od devet aerodroma u Hrvatskoj. Nalazi se u mestu Resnik zapadno od Kaštel Štafilića. Od Trogira je udaljen 6km, a 25 km od Splita. Od aerodroma ka centru Splita saobraća autobus sa oznakom 37 (Split –Trogir; Trogir – Split) i br. 38 (Aerodorm – Kaštel Stari – Split; Split – Kaštel Stari – Aerodrom).

Prepustite se čarima Dalmacije i Splita!